Wij vinden en verbinden Technisch Talent

Werving & selectie en Executive Search

Wat is werving & selectie en Executive Search

Werving & selectie, ook wel recruitment genoemd, verwijst naar het proces van aantrekken, selecteren en aanstellen van geschikte kandidaten voor een vaste baan, in lijn met de strategie en doelstellingen van een organisatie of onderneming.

Talentplatvorm ziet het als een verzamelnaam voor het vinden & verbinden van de juiste skills met bijpassende bedrijfsculturen. Mensen vragen geregeld wat nu het verschil is tussen Headhunting, werving & selectie, Executive Search, Reruitment en Interim-bemiddeling. Headhunting hebben we in een ander artikel uitgebreid besproken. De overige termen zijn methodes voor het vinden & verbinden van mensen en bedrijven.

De verschillen

Wat is het verschil tussen Executive Search en Werving & Selectie?

Velen onder ons begrijpen niet wat het verschil is tussen Executive Search en gewone werving en selectie. Of wat het onderscheid is tussen wat een Headhunter en een Recruitment Consultant doet. Beide termen worden losjes gebruikt, maar er is een groot verschil. Wat past nou bij jou?

Wel of niet actief zoeken?

Wel of niet actief zoeken, dat is het grote verschil tussen Executive Search en gewone werving & selectie.

Eenvoudig gezegd, Executive Search is een dienst die gebruikt wordt door professionele bedrijven om de meest geschikte en relevante kandidaat te vinden voor een open positie. Dit is vaak een kandidaat met een vaste baan, die niet actief zoekt maar zich latent oriënteert. Het kan ook tegelijk iemand zijn, die voor zichzelf de knoop heeft doorgehakt en wat actiever solliciteert naar een nieuwe baan of uitdaging. Wel of niet actief zoeken, dat is het grote verschil tussen Executive Search en gewone werving & selectie. De hoofdreden dat Executive Search bestaat: de beste mensen of medewerkers zijn meestal in dienst en zelden ‘op zoek naar een nieuwe baan’. Als competitief bedrijf heb je juist de allerbeste mensen nodig. De juiste medewerkers zijn de sleutel tot het succes van een bedrijf. Er is nog een groot verschil. Executive Search is veel meer resource intensief en geeft klanten een grondig inzicht in wat ze precies nodig hebben om de rol te vervullen. Executive Search gaat de diepte in en zoekt alles uit over de functie binnen de organisatie en de reden voor de vacature.

Werving en selectiebureau

Wanneer er een vacature vrijkomt, zullen de meeste bedrijven een werving- en selectiebureau in de hand nemen om een geschikte kandidaat te vinden. De kandidaat die gerekruteerd wordt is een ‘actieve werkzoeker’, iemand die zijn CV op databanken plaatst, actief recruitment bedrijven benadert en reageert op vacatures. Door te kiezen voor deze aanpak, zullen klanten of bedrijven een groot aantal geschikte kandidaten missen.

Executive search bureau

Een Executive Search bedrijf gebruikt een heel andere aanpak. Zij benaderen persoonlijk en direct de best passende kandidaat voor de functie en wachten niet totdat een kandidaat zelf contact opneemt met een bureau. Executive Search consultants richten zich op het “grijze gebied” van de markt, dat wil zeggen ze richten zich op mensen die niet actief op zoek zijn naar een nieuwe rol, maar wanneer ze een mooie opportunity aangeboden krijgen, wel een nieuwe stap overwegen. Het aantal kandidaten dat niet actief op zoek is naar een nieuwe baan is naar schatting ongeveer 70% van de arbeidsmarkt. Deze kandidaten staan niet geregistreerd bij werving- en selectiebureaus en zijn niet in gesprek over andere vacatures, waardoor ze ook de beste kandidaten zijn om mee te werken.

Wat is Talenplatvorm dan?

Je kunt Talentplatvorm zien als een platform waar enerzijds technisch specialisten latent komen buurten naar mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Anderzijds latent oriënterende bedrijven die gluren welke technici aan het sneupen zijn. Ons platform is een plek waar beide partijen elkaar kunnen treffen middels de ‘Kandidaten Etalage’

Van oorsprong zijn wij een Excutive Search bureau en Headhunter. De laatste periode verandert dit in “creëren is het nieuwe solliciteren” Wij creëren vacatures die er nog niet zijn. Latente behoeftes uit het bedrijfsleven concreet maken. Andersom maken we onbewust latent talent bewust. Hierbij geven wij inzicht dat het tijd is om nu de vervolgstap te zetten.

Op die manier spreken wij mensen met een vaste baan die nog nergens anders bekend zijn omdat ze eigenlijk helemaal niet wisten dat ze orienterend waren. Wel zo prettig voor alle partijen dat er een éénsporenbeleid is met transparantie en korte lijnen.

Bekijk deze pagina als video

“Talentplatvorm staat voor transparantie, onafhankelijkheid, wederzijds vertrouwen & commitment”

Meld je aan voor onze nieuwsbrief vol zingeving

Wil je regelmatig op de hoogte worden gehouden over alles wat Talentplatvorm jou te bieden heeft? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Deze is zowel voor kandidaten als bedrijven en zit vol inspiratie en zingeving. Waarom doen wij wat we doen, hoe blijf je gelukkig in je werk, maak je zaken bespreekbaar met je werkgever. Daarnaast hebben we ook regelmatig een leuke actie waarbij wij jou belonen als je helpt het juiste talent te vinden.

Met deze bedrijven werken wij o.a. samen